Składniki na sos dyniowy: ¼ małej dyni Hokkaido – upieczonej (ok. 30 min w 180 stopniach) 7 łyżek jogurtu greckiego naturalnego 4 łyżeczki ciecierzycy z puszki 2 łyżki masła orzechowego 100% 5 daktyli, zalanych wrzątkiem na 30 minut i odsączonych 2 łyżeczki cynamonu, kardamonu 1 cm świeżego imbiru Przypomniałam sobie, że w tym dyniowym szale zapomniałam podzielić się z Wami przepisem na pszenno – gryczane naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą. Spodobają Wam się też naleśniki z tapioki z masłem migdałowym, a jak macie ochotę na coś nieco innego upieczcie ten szwedzki naleśnik ze śliwkami ! Korzenny smak pysznego, kremowego musu dyniowego idealnie komponuje się z lekko gryczanymi naleśnikami – wypróbujcie koniecznie na weekendowe śniadanie jesienne! Składniki na naleśniki: 2 jajka 1,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 2 szkl mleka 2 łyżeczki młodego jęczmienia Ciasto na naleśniki jest bardzo proste – powstają cieniutkie placki przypomianjące francuskie crepes – elastyczne, klasyczne. Korzenny krem delikatnie rozpływa się w ustach, jego słodycz cudownie podkręca lekko pikantny cynamon i imbir, a w tle wybija się aksamitne masło orzechowe. I okazuje się, że sprawdzi się nie tylko jako podstawa do hummusu, ale i musu czekoladowego, czy właśnie musu dyniowego o kremowej konsystencji. Ponadto ten krem jest bardzo prosty do zrobienia – a jeżeli wcześniej ugotowaliście dynie, to zajmie Wam dosłownie chwilę – tyle, ile będzie działał blender. : Syrop klonowy, orzeszki arachidowe Przygotowanie: Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 10 minut. Wypróbujcie np. te z korzennymi owocami albo jaglane z korzennym serkiem dyniowym i karmelizowanymi jabłkami.