Przepis na najprostszy chleb na drożdżach z czarnuszką i migdałami Składniki: 2 łyżeczki drożdży instant albo 35 g świeżych 1,5 łyżeczki cukru 600 g mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki czarnuszki 1,5 łyżki posiekanych migdałów 525 ml wody Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 5 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb jeszcze 5 minut, po tym czasie przykrywamy folią uluminiową i pieczemy kolejne 20 minut – aby sprawdzić czy chleb upiekł się w środku wyrzucamy go na deskę do krojenia (wystarczy obrócić gar do góry nogami i potrząsnąć) i postukać po dnie. Więc jeżeli tylko macie drożdże, to polecam wrzucić ciasto do żeliwnego gara i piec 🙂 Prosty chleb orkiszowy bez wyrabiania Wszystkie składniki na ten chleb wystarczy wymieszać, zostawić do wyrośnięcia, przelać do garnka żeliwnego (lub naczynia żaroodpornego) i upiec. Ten najprostszy chleb na drożdżach z czarnuszką i migdałami robi się szybko, prosto, a smakuje jak z najlepszej piekarni. Do piekarnika wstawiamy garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 – 24 cm i nastawiamy piekarnik na maksymalną temperaturę (u mnie 250 stopni – góra dół). Domowe pieczywo nie ma sobie równych – a najlepiej, kiedy robi się je bez czytania skomplikowanych przepisów, bez wyrabiania i wielkiej roboty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 5 minut bez przykrywki, następnie przykrywamy i pieczemy 30 minut. Gdy piekarnik (razem z garnkiem się nagrzeje) wyjmujemy garnek, a wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką i wlewamy do garnka, wyskrobując łopatką.