Ciasto z wiśniami

Ciasta
09.11.2018 10:00
Ciasto z wiśniami

Składniki (tortownica 24 cm) 800 g wiśni mrożonych bez pestek (2 opakowania) 1,5 opakowania galaretki wiśniowej 400 g serka sernikowego 300 ml śmietanki 30% lub 36% 180 g jogurtu naturalnego 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody 5-6 kostek czekolady odrobina soku z cytryny biszkopt przygotowany z tego przepisu do nasączenia: szklanka wody, łyżeczka cukru i łyżeczka soku z cytryny [shopeneo-widget id=2c98efa1-5577-443c-8cd1-a3eb359986bb] Tak przygotowany krem wykładamy na wiśnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc aby dobrze stężał. Przygotowanie Biszkopt warto upiec (z przepisu z linku) kilka godzin wcześniej, a najlepiej dzień wcześniej (np. wieczorem). Kiedy wiśnie są już bardzo gęste i zaczynają tężeć, wykładamy je na biszkopt i równo rozsmarowujemy, a następnie tortownicę wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Aby przyspieszyć cały proces, można przełożyć wiśnie z gorącego garnka do innej miski, a kiedy lekko przestygną, włożyć do lodówki. Możemy je także lekko podgrzewać na najmniejszym ogniu i często mieszać, wtedy szybciej się rozmrożą i zaczną puszczać sok. Do szklanki wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy łyżeczkę cukru i soku z cytryny. Z biszkopta skrawamy górę, tak aby był grubości około 4-5 cm i umieszczamy go ponownie w tortownicy. Do miski wrzucamy serek, jogurt, cukier i cukier waniliowy i odrobinę soku z cytryny. Soczyste i lekko kwaskowe wiśnie w galaretce na wilgotnym biszkopcie i pod delikatnym kremem śmietanowym. Zapraszam na ciasto z wiśniami. Na zakończenie dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy masę łyżką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/ciasto-z-wisniami/