Składniki (2-3 porcje): - ½ szkl suchej kaszy jaglanej - 1 batat, pokrojony w kostkę - ½ cukinii, pokrojonej w kostkę - 1 jabłko, pokrojone w kostkę - garść jarmużu, poszarpanego na kawałeczki - 1 kulka mozarelli, pokrojona w kostkę - Majeranek, tymianek, oliwa, sól, pieprz, ½ cytryny, kurkuma Przygotowanie: Tym razem przedstawiam Wam prosty przepis na pyszne danie na ciepło lub sałatkę na zimno – bo smakuje świetnie w obu wariantach. Wrzucam ją do sałatek, robię z niej placuszki, gotuję na mleku i podaję z owocami, dodaję do zielonych koktajli, piekę z niej ciasta…. Wymieszać oliwę, sól, pieprz, majeranek, tymianek – w ilości wg uznania (około 1-2 łyżeczki majeranku i tymianku na 3-4 łyżki oliwy). Po 10 minutach pieczenia batata, na blachę dorzucić cukinię, jabłko i jarmuż – przyprawione w tej samej marynacie. W międzyczasie kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni. Można podawać na ciepło lub na zimno jako sałatkę. Danie jest niezwykle proste – trzeba tylko przygotować warzywa i wrzucić je do pieca, w międzyczasie gotując kaszę. Batata wymieszać z marynatą (część marynaty zostawić na później). Wyjąć warzywa z piekarnika i wymieszać z ciepłą kaszą jaglaną. Przyprawić sokiem z ½ cytryny, solą, pieprzem i tymiankiem do smaku oraz 1 łyżeczką kurkumy.