Pikantne curry z dynią i ciecierzycą Drukuj przepis Składniki ► cebula [100 g / 1 średnia sztuka] ► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka] ► dynia hokkaido [250 g surowej / 1/2 średniej sztuki] ► marchewka [200 g / 1 średnia sztuka] ► ciecierzyca [400 g ugotowanej lub konserwowej] ► mleczko kokosowe [200 g / 1/2 puszki] Dodatkowo: ► sól [1 łyżeczka] ► papryka wędzona [1/2 łyżeczki] ► papryka słodka [1/2 łyżeczki] ► papryka chili [1/2 łyżeczki] ► kmin rzymski [1/2 łyżeczki] ► cynamon [1/2 łyżeczki] Smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż warzywa nabiorą głębokiego koloru i zarumienią się na brzegach. Wrzucić pokrojoną cebulkę i smażyć przez ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu, aż się zeszkli i nabierze ładnego, złotego koloru. Dobrze rozgrzany olej poznasz po tym, że zmieni konsystencję na bardziej płynną i da się łatwo rozprowadzić po patelni. Tak, wiem, część z Was złapała się teraz za głowy, ale zapewniam, że ta kombinacja składników i przypraw jest przepyszna i warta odejścia od tradycyjnej wersji. Najłatwiejszym sposobem obierania surowej dyni jest pokrojenie jej na ćwiartki lub ósemki i obranie skórki za pomocą najzwyklejszej obieraczki do warzyw. Dusić pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne 15 minut lub do miękkości warzyw. Można też wrzucić na próbę kawałek cebulki, jeśli zacznie skwierczeć, olej jest rozgrzany do odpowiedniej temperatury.