Polecam również przepis: Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia w cieście curry – Składniki: - 1 mała cukinia – ok. 230g - 1 jajko - pół szklanki mąki pszennej – ok. 80g (lub nieco więcej – do 100g – ciasto musi być dość gęste) - 50 ml mleka - 50 ml wody - 1 czubata łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki proszku do pieczenia - sól i pieprz do smaku - olej rzepakowy do smażenia Cukinia w cieście curry – Wykonanie: - Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, a resztę pokroić na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Cukinia w cieście curry – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. - Każdy plasterek cukinii otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym i od razu układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć na średnim płomieniu, by cukinia w środku zdążyła zmięknąć niż usmaży się ciasto naleśnikowe na zewnątrz. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Ewentualnie pod koniec smażenia można przykryć patelnię pokrywką na ok. 2-3 minuty, by cukinia zmiękła.