Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez pierników, więc jeśli się zagapiliście i nie zrobiliście ich odpowiednio wcześniej, przez co obawiacie się, że nie zmiękną, to pamiętajcie, że na blogu znajdziecie cenne wskazówki, co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły, a także znajdziecie inspiracje na szybkie pierniczki, które po upieczeniu są od razu miękkie i nie wymagają leżakowania. Pierniczki świąteczne z lukrem – Składniki: 100 g cukru pudru (ok. 4 czubate łyżki, czyli ok. pół szklanki) 400 g mąki pszennej tortowej (ok. 2,5 szklanki) pół szklanki miodu płynnego 3 łyżeczki przyprawa do piernika (20 g) 2 łyżki masła (ok. 70 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 czubata łyżeczka kakao Poniżej znajdziecie mój przepis na najlepsze świąteczne pierniczki z miodem, które później możecie pięknie ozdobić domowym lukrem (do tego polecam najlepiej lukier królewski) oraz cukrowymi lub czekoladowymi ozdobami. Koniecznie wypróbujcie nasz poniższy przepis na świąteczne pierniczki, ponieważ dobry przepis jest na wagę złota :) Poza tym to super pomysł na mile spędzony czas z dziećmi, gdzie można zaangażować je w pomoc przy świątecznych wypiekach. Pierniczki układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 minut. Posypka cukrowa (do ozdoby) *szklanka o pojemności 250 ml UWAGA: W 1 szklance o pojemności 250 ml mieści się około 160 g mąki pszennej tortowej. Wystarczy, ze np. za pomocą słomki w każdym wykrojonym pierniczku zrobisz otworek a po upieczeniu i ostudzeniu przewiniesz przez ten otworek wstążeczkę, robiąc zawieszkę na choinkę. Przepis na pierniczki jest dziecinnie prosty, więc każdy sobie z nim poradzi. Takie pierniczki z miodem idealnie nadają się również do powieszenia na choinkę. Moim zdaniem do świątecznych pierników najlepszy jest przepis na lukier królewski , który znajdziecie tutaj: Zrobicie je raz, a uwierzcie mi, że będziecie do nich wracać co roku, by stworzyć pyszne pierniki na Boże Narodzenie. Jak co roku, najczęściej w połowie listopada, a czasami pod koniec tego miesiąca, zabieramy się za pieczenie świątecznych pierniczków. Dekorację świątecznych pierniczków powinno się zostawić na kilka dni przed świętami.