Szarlotka z pianką

Ewa
Ciasta
05.11.2018 8:00
Szarlotka z pianką

mąki 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1/2 szkl. cukru drobnego 1 op. cytrynowego kisielu Oto jeden z nich;) Baaardzo kruche, delikatne, lekko sypiące się ciasto, z pysznymi jabłkami i świetną pianką przygotowaną na bazie białek, cukru i cytrynowego kisielu. Dodatkowo: 6-7 jabłek (u mnie niestety mniej) 2 łyżki cukru – opcjonalnie cynamon Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Powstałe gładkie ciasto dzielimy na dwie części – jedną wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, drugą część owijamy folią i wkładamy do lodówki. Oprószamy je niewielką ilością cynamonu (jeśli jabłka są kwaśne można posypać je dwoma łyżkami cukru). Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na mniejsze części. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, siekamy nożem. Ja mam na szarlotkę co najmniej 3 ulubione przepisy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/11/03/szarlotka-z-pianka/