Schab w sosie musztardowym Drukuj przepis Składniki ► schab [500 g/ 5-6 plastrów] ► bulion lub rosół [500 ml / 2 szklanki] ► musztarda sarepska [50 g/ 5 łyżeczek] ► śmietanka 30% [20 g / 2 łyżki] ► mąka [12 g / 1 łyżka] Gotowy schab zalać gorącym bulionem lub rosołem, dodać musztardę, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez godzinę (pierwsze 30 minut pod przykryciem, następnie delikatnie zmniejszyć grzanie i gotować już bez pokrywki przez kolejne 30 minut). Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z obu stron (ok. 2-3 minuty na stronę) na mocno rozgrzanym oleju. Schab w sosie musztardowym od tej jesieni na pewno zagości na stałe w naszej kuchni. Po godzinie, gdy mięso całkowicie zmięknie, dodać śmietankę i gotować na małym ogniu przez 10 minut, do połączenia składników. Smacznego!