Składniki: 150 g cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 125 ml mleka 400 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7-8 małych gruszek 120 g deserowych groszków czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej) Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady to jedno z tych ciast do których nie potrzeba, ani wyjątkowych umiejętności, ani wyszukanego sprzętu. Wymiary formy 20 cm x 30 cm Na początku obieramy gruszki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W misce ucieramy margarynę z cukrem na jasną masę. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C około godziny do tzw. suchego patyczka. Generalnie całość sprowadza się do zmiksowania wszystkiego w jednej misce. Ciasto z gruszką i kawałkami czekolady Na koniec dodajemy pokrojone gruszki i groszki czekoladowe.