Na podpieczony spód nakładamy jabłka, na jabłka wykładamy bezę a na koniec ścieramy na wierzch na dużych oczkach tarki mocno schłodzone ciasto. Na podpieczony spód nakładamy jabłka, na jabłka wykładamy bezę a na koniec ścieramy na wierzch na dużych oczkach tarki mocno schłodzone ciasto. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki śmietany 18% 5 żółtek parę kropel zapachu migdałowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (z cukrem) 1 łyżeczka cynamonu Beza: 5 białek (jeśli mamy zamrożone białka możemy dodać jeszcze 3 aby beza była wyższa) 1 i 1/2 szklanki cukru Pozostałe 2/3 ciasta kroimy na mniejsze, płaskie kawałki i wykładamy nimi dno blachy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe 2/3 ciasta kroimy na mniejsze, płaskie kawałki i wykładamy nimi dno blachy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło i siekamy razem z mąką na jak najmniejsze kawałki. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Miksujemy około 3 minut (tak aby masa była puszysta i gładka a grudki cukru były prawie niewyczuwalne). Miksujemy około 3 minut (tak aby masa była puszysta i gładka a grudki cukru były prawie niewyczuwalne).