Pierogi ruskie – przepis krok po kroku

Magdalena
Obiad
03.11.2018 12:32
Pierogi ruskie – przepis krok po kroku

Ciasto na pierogi: - 500 g mąki pszennej – u mnie wrocławska od PZZ Białystok - pół łyżeczki soli - 200-250 ml ciepłej wody /ilość wody zależy też od używanej mąki, dodajemy stopniowo - pół łyżki oleju Przygotowanie: Farsz: - 250 g twarogu /ja używam półtłustego - 2 cebule /u mnie średnie - niewielka ilość oleju do podsmażenia cebuli - 1 szklanka* ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków /około 4-5 sztuk ziemniaków, ja rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, można je również przecisnąć przez praskę. A potem tylko czekałam aż wypłyną na wierzch gotującej się wody, taka wyłowi porcję na cedzak i będzie można je w końcu zjeść 😉 Z podanych składników przygotujecie około 40 sztuk pierogów (dla nas w sam raz na obiad). Ciasto na pierogi: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy wodę (najpierw około pół szklanki). Możecie użyć ziemniaków z dnia poprzedniego lub świeżo ugotowanych - sól i pieprz do smaku /farsz ma być dobrze doprawiony, ja dodaję sporą ilość pieprzu Smacznego 🙂 Składniki: (z podanych składników ulepicie około 40 szt pierogów, jeśli chcecie większą ilość wystarczy podwoić porcje) Kiedy zacznie się gotować solimy do smaku i dodajemy odrobinę oleju, żeby pierogi się nie sklejały. Gotowe kółka warto nakryć ściereczką, żeby nie zeschły się podczas “czekania na swoją porcję farszu. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ruskie pierogi. Choć, gdy ja ulepiłam (pełna dumy) 5 sztuk, on w tym czasie miał już ich kilkanaście 😉 Najpierw ciasto warto przemieszać np. widelcem, a potem zagniatamy dłonią (w trakcie zagniatania dolewamy stopniowo wodę). Brzegi kółek można lekko zwilżyć wodą (choć w przypadku tego ciasta nie jest to konieczne). Pierogi podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z podsmażoną cebulką lub tłuszczem. Gotowe pierogi wykładamy na cedzak, przelewamy delikatnie ciepłą wodą. Pierogi ruskie – przepis krok po kroku Lubicie pierogi ruskie? Jeśli nie podajemy od razu, to zostawiamy pod przykryciem. Nakładamy do środka farsz (ilość zależy od wielkości pierogów i naszych upodobań). Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką do ciast drożdżowych). Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Pierogi gotujemy porcjami około 3 minuty od wypłynięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/pierogi-ruskie-przepis-krok-po-kroku/