Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy

Obiad
01.11.2018 21:47
Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy

Składniki: – 1kg karkówki w kawałku – 5 ząbków czosnku – 2 łyżki sosu worcester – 2 łyżki kremu balsamicznego – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka sosu sojowego – 3 łyżki cukru trzcinowego – 1,5 łyżki drobno mielonej kawy – 1 łyżeczka papryki cayenne – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1 łyżeczka estragonu – sól i pieprz wg smaku Mięso umyć, osuszyć, ponakłuwać. Mięso włożyć do marynaty, natrzeć dokładnie, szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i schować do lodówki na około 2h. Po tym czasie, mięso pokroić na plastry/ kotlety, włożyć do rękawa do zapiekania razem z marynatą i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1,5 godziny, następnie rozerwać rękaw i piec przez kolejne 10 minut. Ja dzisiaj zapiekłam karkóweczkę w rękawie, ale uprzednio zamarynowałam ją w całkiem ciekawy sposób 🙂 Karkówkę podałam z ziemniakami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty na ostro.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/karkowka-pikantnej-marynacie-dodatkiem-kawy/