SKŁADNIKI 1 dynia piżmowa 30 g masła (w wersji wegańskiej można użyć oleju kokosowego) garść świeżych listków szałwii garść orzechów włoskich lub migdałów gruboziarnista sól morska PRZYGOTOWANIE Dynię przekrój na pół i oczyść z pestek. Pokroiłem jej miąższ na plasterki tak, aby wsiąknęło w nie jak najwięcej masła, posypałem gruboziarnistą solą i położyłem kilka listków szałwii (tymianek czy rozmaryn również robią dobrą robotę). Tak upieczoną dynię mógłbym jeść codziennie przez cały sezon! Pieczona dynia piżmowa z masłem i szałwią Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) To właśnie odrobina masła z solą i wybranym zielem potrafi zdziałać cuda. Masło stop w rondelku i za pomocą pędzelka posmaruj wnętrze dyni, pozwalając mu wsiąknąć do środka. Ponacinaj ją w środku do ¾ wysokości, tworząc plastry i nie przecinając skóry.