Golonka zapiekana w piwie

Obiad
02.11.2018 5:22
Golonka zapiekana w piwie

Golonka po bawarsku w jasnym piwie Golonki w piwie po bawarsku 3-4 golonki wieprzowe kilka listków laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 goździki kilka ziaren pieprzu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego opalona cebula sól do smaku Marynata 250 ml piwa – ja używam jasne, ale w oryginalnym przepisie na golonkę po bawarsku jest ciemne 1 łyżka kminku (może być mielony) 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 4-5 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 cebula pokrojona w piórka Golonka to niezwykle smaczny kawałek mięsa z wielką kością, otoczony równie dużą ilością tłuszczu. Polecam ten przepis na golonko w piwie – jest prosty i zawsze się udaje :)Golonki myjemy i umieszczamy w dużym garnku o grubym dnie, w którym będą gotować się w sumie ok. 2 godz. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem, od czasu do czasu polewając je wytopionym tłuszczem z marynata, a ostatnie 20 minut bez pokrywy ale za to z termoobiegiem, żeby skórka była chrupiąca :) Na początku mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy – bez warzyw i soli – i gotujemy ok. 1 godz. Mięso zostawiamy zanurzone w płynie i obłożone wiórkami cebuli na minimum 2 godziny, ale wiadomo, że im dłużej tym lepiej. Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, najlepiej na podkładzie z cebuli. Sekret przygotowania dobrej golonki to czas – czas gotowania mięsa w wywarze jarzynowym, marynowania oraz pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2017/11/golonko-zapiekane-w-piwie-czyli-golonka.html