- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- Beczka śledzi – filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO 550 g
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Czarny pierz
- Olej
Przepis
Odsączamy filety śledziowe SEKO, po czym kroimy je w drobną kostkę. Następnie łączymy mąkę, jajka, śmietanę, mleko, dodajemy pieprz i czosnek granulowany. Po wymieszaniu dodajemy wcześniej przygotowane kawałki śledzia, po czym znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Gdy olej jest już nagrzany, formujemy małe placuszki, które ściągamy po zarumienieniu z obu stron. Tak przygotowane pyszności można jeść na ciepło i zimno. Smacznego!