Uwaga co do mięsa – mięso na klops, tak jak na burgery, nie powinno być zmielone ani zbyt grubo, ani zbyt drobno – zbyt grube mielenie sprawi że klops będzie się kruszył, a zbyt drobno zmielona wołowina doprowadzi do tego, że klops może przeschnąć i być zbyt twardy. Dodajemy do niego płatki owsiane i pokruszone krakersy (jeśli chcecie żeby klops był bezglutenowy, użyjcie tylko certyfikowanych płatków owsianych, pomińcie pszenne krakersy), wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Jeśli będziecie klops wyrabiać zbyt długo stanie się mocno zwarty i twardy – powinien zostać kruchy i miękki. Siekamy i rozcieramy z odrobiną soli dwa ząbki czosnku lub dwukrotnie przeciskamy czosnek przez praskę – dodajemy do miski. Mięso przed robieniem klopsa powinno być doprowadzone do temperatury otoczenia – unikniemy wtedy możliwości niedopieczenia klopsa. Jajko mocno rozkłócamy i wlewamy do miski, wsypujemy sól, dodajemy musztardę, sos BBQ i sos Worcester.