SZARLOTKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM - PYSZNA

Beata
Ciasta
31.10.2018 10:32
SZARLOTKA Z KREMEM CZEKOLADOWYM - PYSZNA

Jak masa jabłkowa będzie letnia to wykładamy ją na jeden (spód) blat naszego biszkoptu, a na nią układamy herbatniki typu petitki i wstawiamy na około 20 minut do lodówki, żeby nam się wszystko ładnie wystudziło, a masa jabłkowa troszkę stężała. Dodatkowo: gorzka czekolada do starcia na ciasto około 20 sztuk herbatników kakaowych typu petitki 1. Śmietankę ubijamy, do ubitej dodajemy mascarpone i krem czekoladowy (jeśli wolicie masę bardziej słodki to nutelli możecie dodać oczywiście więcej), delikatnie miksujemy do połączenia się składników. Na wcześniej wyłożoną masę na której mamy już ułożone herbatniki wykładamy nasz krem (troszkę zostawiamy na posmarowanie wierzchu ciasta!!), następnie dajemy drugi blat biszkoptu. Polecam, bo proste w wykonaniu, a zachwyci każdego :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 24 x 34 cm Składniki biszkopt: 6 jajek L 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki drobnego cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu - letnia masa jabłkowa - herbatniki typu petitki - krem czekoladowy - drugi blat biszkoptu - krem czekoladowy (tylko do posmarowania wierzchu) - starta gorzka czekolada Jak jabłka zaczną robić się miękkie i zaczną się rozpadać wsypujemy do nich galaretki (proszek), mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia (jabłka mogą być ciepłe jak będziemy je wykładać na ciasto). Jak zależy mi na tym, żeby wyrósł, to zazwyczaj wychodzi niski, jak znowu chcę żeby był niski to czasem jest odwrotnie, ale to dobrze, bo wtedy mogę wyczarować ciasto jakie sobie wymyślę. Tak też było w tym przypadku, miały być jabłka, miał być zwykły krem, ale biszkopt tak wyrósł, że szkoda mi było go nie wykorzystać. Krem czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella (u mnie z orzechami i miodem) Delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach miksera (ja tak robię). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2018/10/szarlotka-z-kremem-czekoladowym-pyszna.html