Kluski śląskie z dynią i przyprawami – składniki: 1 kg mączystych ziemniaków 2 łyżki upieczonej dyni (używam dyni piżmowej, ale tutaj każda się sprawdzi) mąka ziemniaczana (tyle ile 1/4 część ziemniaków + 1 łyżka) Kluski śląskie z dynią i przyprawami – bardzo smaczne, wyraziste w smaku, pyszne nawet bez dodatku sosu, jeszcze lepsze po odsmażeniu. Kluski śląskie z dynią i przyprawami – wykonanie: Zimne ugotowane ziemniaki przetrzeć na puree, włożyć do miski i podzielić na 4 równe części. Wchodzi mi to już w nawyk i polecam wypróbować sobie ten sposób, bo wtedy nie tylko kluski, ale i całe danie jest pełniejsze smakiem, a to tak naprawdę tylko chwilka pracy dłużej. Z ciasta zrobić wałek, pokroić go na nieduże kawałki i z każdego ukształtować kluseczki z dziurką.