Składniki potrzebne do przygotowania pasty z wędzonej makreli 1 makrela wędzona 3 jajka ugotowane na twardo 3 – 4 większe korniszony lub 2 duże ogórki kiszone Pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości ;)Makrelę dokładnie obieramy z ości – najlepiej placami – a oczyszczone mięso przekładamy do miski. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem z cebulką. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania.