Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej

Zupy
20.05.2018 14:30
Zupa szczawiowa - klasyka kuchni polskiej

Sól i pieprz do smaku Jak ugotować tradycyjną zupę szczawiową na maśle Zupę szczawiową można podawać z jajkiem na twardo, z białym ryżem lub ziemniakami. W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Zupa szczawiowa - wiosenny przysmak kuchni polskiej Składniki na tradycyjną zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Zupa szczawiowa wege Zupę ze świeżego szczawiu można oczywiście przygotować w wersji wegetariańkiej lub wegańskiej. Spotkałam się także z zupą szczawiową z ziemniakami, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Polecam przepis na zupę szczawiową z jajkiem, taką jaką gotowała moja babcia i mama.dokładnie opłukać. Tę zupę można przygotować także ze szczawiu solonego ze słoika jednak to już nie to samo. Uduszone listki zalać rosołem lub wywarem warzywnym, chwilę pogotować i doprawić solą i pieprzem do smaku.można pozostawić w całości lub zupę zmiksować przed podaniem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://korniszonki.blogspot.com/2018/05/zupa-szczawiowa-klasyka-kuchni-polskiej.html