Składniki
Biszkopt
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
1 łyżka kakao
50 g ciemnej czekolady
Masa
1 opakowanie galaretki owocowej
500 ml śmietanki 30%
½ szklanka cukru pudru
Polewa
120 g masła
3 łyżki kakao
Przepis
Białka wrzucić do wysokiej miski i ubijać na pianę.
Stopniowo dodawać cukier.
Następnie dodać żółtka.
Mąkę wymieszać z kakao
oraz startą czekoladą.
Wsypać do ubitych jajek i wymieszać łyżką.
Wylać na wyłożoną papierem blachę.
Piec około 30 minut w 170 stopniach.
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.
Ubić śmietankę, stopniowo dodawać cukier puder.
Wlać ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę miksować.
Powstałą masę wylać na ostudzony biszkopt.
Masło rozpuścić.
Dodać cukier puder
oraz kakao.
Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
Powstałą polewę wylać na zastygniętą masę. Wyrównać.
Życzymy udanych wypieków.
Smacznego!