Spaghetti z serem pleśniowym i gruszką

Ewa
Makarony
24.10.2018 18:47
Spaghetti z serem pleśniowym i gruszką

Gruszkę można oczywiście pokroić na półplasterki wraz ze skórką, ale ja jakoś ulubiłam sobie gruszkę kroić w kostkę. - 1 op. makaronu spaghetti - 100-120 g gorgonzoli - 100 g sera Lazur błękitny (lub taka sama ilość gorgonzoli) - 1 cebula - 3-4 gruszki, najlepiej konferencje (niezbyt mocno dojrzałe) - sok z połowy cytryny - kilka orzechów włoskich - 2 łyżki masła - 1-1,5 szkl. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pokrojonym w kostkę serem Lazur. Bardzo często ten duet wykorzystuję w sałatce (tutaj przepis -> klik), ale tym razem postanowiłam wypróbować go w innym wydaniu. Spaghetti w serowym sosie gorgonzola, a do tego orzeźwiająca gruszka, chrupiące prażone orzechy oraz ser pleśniowy. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż do jej zeszklenia. Moc palnika zmniejszamy, a do gorącej śmietany dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki gorgonzolę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Do przygotowanego sosu dajemy odcedzony makaron oraz kawałki gruszki i orzechy, mieszamy. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Gruszki myjemy i kroimy w kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/10/24/spaghetti-z-serem-plesniowym-i-gruszka/