Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

mąki pszennej 1 kostka masła 82 % tłuszczu 3 żółtka 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki kakao 3 łyżki cukru * 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Masa serowa: 1,5 kg zmielonego twarogu 3 żółtka 6 białek 1 budyń śmietankowy (lub waniliowy) 2/3 szkl. Czasem jest to żurawina, czasem jedno z drugim, ale też zdarza się, że w ogóle pomijam owoce i zostaje sam sernik z kruszonką. Ja od jakiegoś czasu wykorzystuję do tego maszynkę do ścierania warzyw – dzięki temu gotową mam w mgnieniu oka, a do tego ciasto nie zdąży się zagrzać do ciepła rąk – na to uważaj. Sernik z kruszonką i wiśniami piecz około 60 minut w 180 stopniach, następnie obniż temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 10-15 minut. Sernik z kruszonką to mój sprawdzony przepis, z którego upiekłam go jeszcze jako studentka 😉 jest pyszny! Stopniowo dodawaj śmietanę – tylko tyle, by ciasto dobrze się wyrabiało, ale musi być elastyczne i nie kleić się do rąk. Mniejszy kawałek ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na wiórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie rady podaję w przepisie, który już po latach jest zmodyfikowany, głównie w ilości cukru, ale i kilka innych zmian. Bo można 😉 i też jest pysznie! PRZEPIS NA SERNIK Z KRUSZONKĄ I WIŚNIAMI cukru 3 łyżki oleju kokosowego (jak nie masz dodaj 2 łyżki masła) Gdy ciasto się ogrzewa, coraz gorzej się ściera, dlatego gdy robisz to ręcznie, koniecznie rób szybko. Dodatkowo: 1 słoik wiśni z syropu (lub mrożone czy świeże, lub inne owoce) Pierwsze wykonanie było ok, ale dopiero przy kolejnych nauczyłam się co robić, żeby całość była jak najbardziej udana, a kruszonka idealna. W zależności od użytej mąki czy wielkości żółtek możesz jej potrzebować więcej lub mniej, dlatego dozuj podczas wyrabiania. Wiśnie odsącz z syropu (jeśli używasz mrożonych, wyjmij wcześniej, by rozmarzły i obciekły na sicie).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2018/10/sernik-z-kruszonka-i-wisniami/