składniki: 4 kg czerwonych buraków 2 kg młodej cukinii 1 kg cebuli zalewa 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 2 łyżki soli kamiennej 3/4 szklanki cukru Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec. W tym roku natknęłam się na przepis z cukinią a że cukinię również uwielbiamy jak buraczki to koniecznie musiałam wypróbować to połączenie. Robię głównie do słoików bo jest z nimi trochę roboty a tak to na szybko otwieram słoik i buraczki do obiadu gotowe. Przed zapakowaniem do słoiczków już były pyszne więc jak całość się przegryzie to na pewno będzie jeszcze smaczniejsza. Odstawić na ok godzinę i ponownie wymieszać, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak czegoś brakuje. Z podanych składników wyszło mi 14 słoiczków o pojemności ponad 500 ml. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja starłam za pomocą robota. Robię same tarte, z białą kapustą oraz nasze ulubione z papryką i cebulą.