Przepis
Przepis na 6 porcji:
Na naleśniki curry:
- 200 ml mleka
- 100 ml wody mineralnej
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli, kurkumy, curry
- kropla oleju oraz olej do smażenia naleśników
- szczypiorek do dekoracji
Na sos miętowy:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki soku z limonki
- pęczek świeżej mięty
- szczypta soli i pieprzu
Na farsz:
- 1 filet z kurczaka
- 1 zielony ogórek
- 1 cebula dymka
- pęczek posiekanej świeżej mięty
- 1 owoc granatu
- łyżeczka soku z limonki
- szczypta pieprzu i soli morskiej, papryki słodkiej
- kilka kropli oleju do smażenia kurczaka
Naleśniki:
1. Wszystkie składniki miksujemy razem.
2. Następnie na rozgrzaną z niewielką ilością oleju patelnię wylewamy 2-3 łyżki ciasta i kołyszemy patelnią przechylając ją na boki, aby ciasto rozlało się po dnie. Smażymy około minuty, przekładamy na drugą stronę i podsmażamy jeszcze 30 sekund.
3. Tak wysmażone naleśniki wyjmujemy na pergamin.
Sos:
1. Świeżą miętę drobno kroimy. Następnie mieszamy ją z resztą składników.
Farsz:
1. Cebulę dymkę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Następnie obieramy ogórka i kroimy na ćwiartki. Po usunięciu pestek, kroimy w kostkę i wrzucamy do dymki.
2. Dodajemy posiekany pęczek świeżej mięty i pestki granatu. Na koniec skrapiamy sokiem z limonki i przyprawiamy solą.
3. Filet z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
4. Usmażonego kurczaka dodajemy do sałatki.
5. Talerz polewamy delikatnie sosem. Na to nakładamy naleśniki nafaszerowane sałatką z kurczakiem (z naleśników tworzymy sakiewki za pomocą sparzonego szczypiorku).