Sakiewki naleśnikowe z curry, nafaszerowane kurczakiem i miętą

Krzysztof
Obiad
01.06.2014 9:11
Sakiewki naleśnikowe z curry, nafaszerowane kurczakiem i miętą

Przepis

Przepis na 6 porcji:

Na naleśniki curry:

- 200 ml mleka

- 100 ml wody mineralnej

- 150 g mąki pszennej

- 1 jajko

- szczypta soli, kurkumy, curry

- kropla oleju oraz olej do smażenia naleśników

- szczypiorek do dekoracji

Na sos miętowy:

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka miodu wielokwiatowego

- 2 łyżki soku z limonki

- pęczek świeżej mięty

- szczypta soli i pieprzu

Na farsz:

- 1 filet z kurczaka

- 1 zielony ogórek

- 1 cebula dymka

- pęczek posiekanej świeżej mięty

- 1 owoc granatu

- łyżeczka soku z limonki

- szczypta pieprzu i soli morskiej, papryki słodkiej

- kilka kropli oleju do smażenia kurczaka

Naleśniki:

1. Wszystkie składniki miksujemy razem.

2. Następnie na rozgrzaną z niewielką ilością oleju patelnię wylewamy 2-3 łyżki ciasta i kołyszemy patelnią przechylając ją na boki, aby ciasto rozlało się po dnie. Smażymy około minuty, przekładamy na drugą stronę i podsmażamy jeszcze 30 sekund.

3. Tak wysmażone naleśniki wyjmujemy na pergamin.

Sos:

1. Świeżą miętę drobno kroimy. Następnie mieszamy ją z resztą składników.

Farsz:

1. Cebulę dymkę drobno siekamy i wrzucamy do miski. Następnie obieramy ogórka i kroimy na ćwiartki. Po usunięciu pestek, kroimy w kostkę i wrzucamy do dymki.

2. Dodajemy posiekany pęczek świeżej mięty i pestki granatu. Na koniec skrapiamy sokiem z limonki i przyprawiamy solą.

3. Filet z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

4. Usmażonego kurczaka dodajemy do sałatki.

5. Talerz polewamy delikatnie sosem. Na to nakładamy naleśniki nafaszerowane sałatką z kurczakiem (z naleśników tworzymy sakiewki za pomocą sparzonego szczypiorku).