Zobacz także pulpety w sosie pomidorowym na blogu Ania gotuje. Składniki: - 500 g mielonego mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej - 1 mała cebula - 1 jajko - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1 płaska łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki - 3 łyżki bułki tartej Na sos: - 200 ml bulionu drobiowego - 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej - 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) - pół ząbka czosnku (można użyć cały) - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - olej rzepakowy do podsmażenia składników (Woj-len) Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu. Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą. W międzyczasie warto lekko “potrząsnąć/ruszyćz 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły. Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Wystarczy kilka składników i dobre przyprawy, by w niedrogim kosztem i w niedługim czasie przygotować coś naprawdę smacznego. Więcej szczegółów w tym temacie można odnaleźć pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym opublikowano również diety i analizy.