kanapka z ricottą i awokado

Śniadania
14.10.2018 10:37
kanapka z ricottą i awokado

Wspólne posiłki w restauracyjnych ogródkach lub w ogrodzie u teściów, w czasie naszych wakacji, sprawiły, że zaczęłam doceniać to, w jakim miejscu, w jakim otoczeniu jem. Usiedliśmy na jedynej w tamtym miejscu ławce na niewielkim skalniaku tuż nad plażą i w ciszy łamaliśmy pieczywo, maczając je w słoiku z wybornym pasztetem. Włączam ekspres, sypię do niego świeże ziarna kawy, przyrządzam śniadanie, na które w tygodniu nie ma czasu lub smaku z racji braku na nie czasu. Pamiętam, jak kiedyś w czasie naszej wyprawy po Hiszpanii, głodni i zmęczeni zatrzymaliśmy się przed zwykłym sklepem spożywczym, bo w czasie sjesty wszystkie restauracje były zamknięte na klucz. Jesienne śniadanie na balkonie i pełnoziarnista kanapka z ricottą i awokado Albo się starzeję, albo wykształciła mi się większa wrażliwość na przyrodę. Wydaje mi się także, że jak dotąd nie byłam aż tak wrażliwa na to, co mnie otacza. W piżamie i szlafroku siadam na progu z książką i staram się cieszyć tym momentem. Kiedyś nie przyszłoby mi do głowy fotografować jesiennych drzew, bo po prostu nie zwracałam na nie uwagi. Wystarczy, że wystawię twarz do słońca i z przymkniętymi oczami poddam się dobroczynnemu działaniu ciepłych promieni słonecznych, a już czuję się lepiej. W tygodniu zawsze staram się znaleźć czas na spacer. A do przygotowania kanapki potrzeba Składniki pajdka chleba pełnoziarnistego (mój miał w sobie ziarna i miód) 2 łyżeczki ricotty 2 łyżeczki ulubionej konfitury (ja wykorzystałam bananowo-aloesową) 1/3 awokado + filiżanka pysznej kawy Wykonanie Nawet krótki spacer, kilka głębszych wdechów w parku pomaga mi zrelaksować się, odsunąć od siebie przykre momenty czy zdarzenia. To było jak uwolnienie z klatki – dla mnie – osoby uczulonej na mocne, restauracyjne zapachy.