Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek zbożowych *
- 75 g masła
Sernik
- 1200 g serka kremowego **
- 260 g cukru
- 4 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 150 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
Polewa kawowa
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
- 3 łyżki drobnego cukru
Dekoracja
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przepis
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Sernik
- Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.
Polewa kawowa
- Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
- Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.
- * użyłam ciastek degistive
- ** użyłam serka philadelphia
Notes
- - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
- - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną