Jabłecznik teściowej

Wiesław
Ciasta
12.10.2018 9:24
Jabłecznik teściowej

Wymiary formy: 28x40 cm Składniki: - 2 i 1/2 kg jabłek - 200 g masła - 3/4 kg mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 2 łyżki bułki tartej - 3 łyżki śmietany - 4 białka - 1/2 szklanki cukru - 1 kisiel Przygotowanie: Do dużego garnka wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szklankę cukru, cukier waniliowy, dodajemy masło, żółtka i śmietanę. ciasta ciasto z jabłkami jabłecznik jabłecznik teściowej jabłka kruche ciasto z jabłkami kruche ciasto z jabłkami i pianką szarlotka Piankę wykładamy na jabłka oraz na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu jabłecznik z przepisu teściowej, znakomicie sprawdzi się, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego Jedną z nich wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 15 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obzarciuch.pl/2018/10/jabecznik-tesciowej.html