Buddha bowl z falafelem

Obiad

05.10.2018 11:56

Buddha bowl z falafelem

Polecam! Składniki na falafel: 250 suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie) 1/4 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 3/4 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki pieprzu Namoczoną ciecierzycę odsączyć, dodać cebulę, czosnek i zmiksować blenderem. Sos musztardowy na zimno: 3 łyżki Musztardy Kieleckiej kremskiej 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym, głębokim oleju do czasu aż falafele zarumienią się z każdej strony na złoty kolor. Wersja z falafelem stanowi nie tylko pyszny, ale również bardzo pożywny posiłek, który nasyci nas na długi czas. Dodać listki natki pietruszki wraz z przyprawami i ponownie zmiksować blenderem na gładką masę. W miseczce ułożyć szpinak, poszatkowaną kapustę, ugotowaną kaszę, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz usmażone falafele.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/buddha-bowl-z-falafelem/