Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients CIASTO: 300 g mąki 180 gr masła 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE 1 i ½ kg dyni 2 cebule 150 gr sera pleśniowego ( np lazur) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru DODATKOWO: rozkłócone żółtko do posmarowania ciasta Instructions Placek z dynią, serem pleśniowym i karmelizowaną cebulą Drukuj Prep time 1 godzina Cook time 40 min Total time 1 godzina 40 min Placek z ciasta kruchego z farszem z dyni, sera pleśniowego i karmelizowanej cebulki. Piec aż dynia stanie się miękka (zależy to od dyni – ok 20-25 minut – ma być miękka ale nie może się rozpadać). Smażyć na wolnym ogniu ok 15 minut, dodać cukier i mieszając smażyć kolejne 5 minut aż lekko się skarmelizuje. Następnie lekko zagiąć pozostawione ciasto do środka żeby całość utworzyła okrągły placek z ciastem zawiniętym na bokach I odkrytym farszem na środku. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się upiecze. Na pewno jednak będzie miała jeszcze wiele okazji go spróbować bo to jeden z moich ulubionych sposobów na dynię. To dość odważne smaki jak dla dziecka (cebula i ser pleśniowy) ale często Emi mnie zaskakuje z tym co jej smakuje a co nie. Rozwałkować ciasto w formie koła – przenieść na dużą blachę do pieczenia, lekko wysypaną mąką. Całość bardzo łatwo można przerobić na tartę, ale ja lubię właśnie tę formę – nierównego okrągłego placka, który we Francji ma swoją specjalną nazwę: galette. W czasie pieczenia dyni przygotować cebulkę – należy ją obrać I pokroić na półplasterki. Połączenie dyni i sera pleśniowego uważam za idealne i wykorzystuję je często w zapiekankach, naleśnikach czy jako sos do makaronu.