Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasta

26.04.2019 11:53

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

; ) Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24 x 28 cm): 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli 4 łodygi rabarbaru Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, olej, mleko, jajka, szczyptę soli oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Składniki na kruszonkę : 200 g mąki 100 g zimnego masła 100 g cukru Masło posiekać z mąką, dodać cukier i dokładnie wyrobić palcami. Składniki na rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki letniego mleka Wszystkie składniki (także te potrzebne do przygotowania poniższego ciasta) powinny mieć temperaturę pokojową. Piec w rozgrzanym do 180 C (góra-dół) piekarniku przez około 35 minut (po tym czasie sprawdzić patyczkiem np. do szaszłyków, czy jest on suchy, wtedy ciasto jest gotowe). Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto ułożyć warstwę owoców, a następnie posypać je kruszonką. Odstawić na około 15 minut, aby zaczęły pracować

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i-kruszonka/