Placki z serka homogenizowanego Danio – Składniki: 2 serki Danio (każdy po 150g; razem 300g serka homogenizowanego), u mnie o smaku waniliowym 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki = 1/2 szklanki – mąki pszennej tortowej- ok. 75g olej do smażenia *szklanka o pojemności 250ml Placki z serka homogenizowanego – Danio – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy serki homogenizowane oraz jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Placki z serka homogenizowanego Danio -to pyszny przepis na placki z serków waniliowych, które same w sobie są już dość słodkie, więc do ciasta nie dodaję już cukru, a jedynie delikatnie oprószam placuszki na wierzchu cukrem pudrem. Dodać 1 jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3 czubate łyżki (czyli pół szklanki) mąki pszennej tortowej (czasami trzeba dać ciut więcej mąki jeśli serek jest bardzo rzadki – ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (chyba, że mamy specjalną patelnię do smażenia beztłuszczowego to możemy olej pominąć, dzięki czemu będziemy mieli fit placuszki z serka homogenizowanego). Smażyć placki na średnim płomieniu z obu stron na złoty kolor (najlepiej obracać je za pomocą łopatki). W sezonie polecam serwować je również ze świeżymi owocami, a poza sezonem idealnie będą się komponowały z lekko kwaskowatymi dżemami lub np. syropem malinowym. Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu z placuszków.