Składniki: nieduża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 500 ml zakwasu na żurek (możesz zastąpić połowę wodą, jeśli nie lubisz bardzo kwaśnego żurku) 100 g suchego ryżu 2 średnie ziemniaki średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 litry wody + woda do ugotowania kapusty (i ewentualnie woda, którą zastąpisz część zakwasu) odrobina oleju do podsmażenia cebuli 1,5 łyżki suszonego majeranku łyżeczka suszonych ziaren zielonego pieprzu (nie jest konieczny) kilka kawałków suszonych grzybów (nie są konieczne) Niestety nie jest to ekspresowa propozycja, trzeba włożyć odrobinę więcej czasu i wysiłku niż w inne moje potrawy, ale jeśli lubisz kwaśny żurek, to danie powinno Ci się zrekompensować dobrym smakiem. Ten obiad warto zaplanować na weekend, gdy się nigdzie nie spieszysz lub przygotować poprzedniego dnia późnym popołudniem i następnego dnia odgrzać w porze obiadowej.