Składniki: 1,5 szklanki suchej fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego jalapeno (opcjonalnie) szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Podobne przepisy: Fasolka po bretońsku Fasolka szparagowa po bretońsku Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem Fasola pieczona z kabanosami i papryką Na drugi dzień fasolę gotujemy do miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na patelnię można wlać odrobinę wody i wyczyścić ją z resztek, które powstały ze smażenia – tam jest cały smak, to wszystko ma wylądować w garnku. Byłam przekonana, że z mojego pomysłu wyjdzie po prostu zwykły gulasz, tylko że z fasolą. Wieprzowinę kroimy w większą kostkę, dodajemy do niej sos sojowy, rozdrobnione ząbki czosnku, tymianek i pieprz, mieszamy i również odstawiamy na noc.