Przekąski na imprezę Quesadilla Cordon Bleu – Tortilla z kurczakiem – Składniki: 2 placki tortilli 1 mały pojedynczy filet z piersi kurczaka – ok. 220g sól i pieprz do smaku słodka papryka, czosnek granulowany do smaku olej rzepakowy 7 plastrów sera cheddar – ok. 140g 4 plastry szynki (u mnie szynka szefa) ok 15g parmezanu (opcjonalnie) 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu kilka listków natki pietruszki do oprószenia dania (opcjonalnie) Quesadilla Cordon Bleu – Tortilla z kurczakiem – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek, przekroić wzdłuż na dwa plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Na pierwszym placku tortilli (wcześniej posmarowanym sosem) nałożyć kolejno: 2,5 plasterka sera cheddar, na to 2 plasterki szynki, plasterek sera cheddar, grillowanego kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki, plasterek sera cheddar, 2 plasterki szynki, następnie 2,5 plasterka sera cheddar, a całość przykryć drugą tortillą posmarowaną sosem do wewnątrz. Tak przygotowaną quesadillę również grillować na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej (lub zwykłej), lekko dociskając. Rozgrzać grilla elektrycznego (lub patelnię grillową, ewentualnie zwykłą patelnie), delikatnie natłuścić olejem rzepakowym i grillować kurczaka przez kilka minut, do czasu aż nie będzie surowy w środku (ale nie za długo, by nie wysuszyć mięsa). Quesadilla Cordon Bleu – tortilla z kurczakiem – to danie wzorowane na słynnym kotlecie Cordon Bleu. Majonez wymieszać z ketchupem, a następnie posmarować tortille tak przygotowanym sosem, posypać startym parmezanem (odrobinę parmezanu odłożyć na później do oprószenia quesadilli).