Składniki na czekoladowe ciasto (duża blacha): 250 g margaryny lub masła 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko (wielkość L) Pomimo, że przeważnie jesteśmy fanami zwartych i zbitych serników, puszysty sernik na czekoladowym cieście zawsze jest u nas mile widziany : ) Prosty do zrobienia, przypomina mi beztroski smak dzieciństwa i spotkania z przyjaciółką, której mama była mistrzynią w jego przygotowaniu : ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kg sera z wiaderka o dobrym składzie Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na wierzch sernika zetrzeć (na dużych oczkach tarki) drugą część czekoladowego ciasta schłodzonego w zamrażarce. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto (będzie się lepić, więc można w rękawiczce lub przy użyciu robota kuchennego). Składniki na masę serową: 120 g masła 1 szklanka drobnego cukru 7 jajek (wielkość L, białka i żółtka oddzielnie) Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką lub sylikonową szpatułką.