Scroll down for recipe in English Makaron z brokułami w sosie z serem pleśniowym (4 porcje) 1 brokuł, podzielony na różyczki 5-6 kawałków pomidorów suszonych z oleju, pokrojonych w paski 80 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola) 200 ml śmietanki 36 % 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz 350 g ulubionego makaronu Przygotowanie: W większym rondlu zagotuj osoloną wodę, włóż brokuły i gotuj przez 4-5 minut aż zmiękną, jednak mają być wciąż jędrne. English version Broccoli and blue cheese sauce pasta (4 servings) Ingredients: 1 broccoli, divided into florets 5-6 pieces of dried tomatoes from oil, cut into strips 80 g blue cheese, chopped 200 ml of double cream 1 onion, diced 2 cloves of garlic chopped 1/2 teaspoon of herbes de Provence salt, pepper 350 g of your favorite pasta Preparation: Bring a large pot of salted water to a boil over high heat. Dziś proponuję go w towarzystwie brokułów i suszonych pomidorów w obłędnym sosie śmietanowym z rozpuszczonym serem z niebieską pleśnią. Następnie dodaj czosnek, podsmaż przez minutę i dodaj śmietankę wraz z serem oraz pokruszony ser wraz z ziołami. Cook over low heat until the cheese is melted and the sauce thickens, season with salt and pepper if necessary, then add the broccoli along with dried tomatoes and cook for 2 more minutes. Gotuj na małym ogniu aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, po czym dodaj brokuły wraz suszonymi pomidorami i gotuj jeszcze przez chwilę. Add pasta into the same pot with boiling water and cook according to package directions. Drain, but scoop out and reserve 1/2 cup of the pasta cooking water. Do tego samego rondla z wrzącą wodą włóż makaron i ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.