Warzywa wyjmujemy z rosołu, studzimy, odcedzamy, kroimy w niewielką kostkę Jajka kroimy w kostkę Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, obieramy i również kroimy w kostkę Cebulkę obieramy i dość drobno kroimy 🙂 Składniki: cztery ugotowane, obrane ziemniaki (mogą być z obiadu) cztery jajka ugotowane na twardo i obrane puszka groszku konserwowego warzywa z rosołu (bez pora) cebulka (jak ktoś lubi) jabłko (fajnie chrupie w sałatce) ogórek kiszony pół słoiczka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: W ogóle, tak na prawdę nie ma tu reguły, każdy wkłada co chce, a jak dołoży więcej nowości, to najwyżej sałatka zmieni nazwę. Zajadali się nią, chwalili i wywiązała się cała dyskusja z tego na temat gonienia za nowościami i niedoceniania tradycyjnych, swojskich smaków. Ogórka kroimy w kostkę Łączymy składniki, dodajmy majonez i pieprz do smaku (można dodać sól, jeśli jest mało słona). Dobrze, by wszystkie składniki były pokrojone w kawałki w mniej więcej tej samej wielkości. W moim domu zazwyczaj powstaje z nich klasyczna sałatka jarzynowa. Rosół fajna sprawa, ale jarzyny w nim – bez przesady – wszak to nie warzywna.