Składniki na śledzie po cygańsku : 600 g solonych filetów śledziowych (matiasów) 2 cebule 3 spore ogórki konserwowe sól, pieprz Zalewa: pół szklanki wody 4 łyżki oleju pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny) 2 łyżki octu 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy) po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz Przygotowanie Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej namoczyć je wieczorem, dzień przez przygotowaniem). Śledzie są proste i szybkie do przygotowania, ale najlepiej nie podawać ich od razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze. Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Śledzie po cygańsku to niezwykle smaczny przepis na sałatkę śledziową w pysznym słodko-kwaśnym sosie. Następnie śledzie odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się “przegryzły.