Składniki na tartę z ciasta francuskiego z figami: płat ciasta francuskiego 4 figi 100 g sera pleśniowego 3 cebule czerwone łyżeczka sosu balsamicznego (może też być ocet balsamiczny) łyżeczka cukru brązowego duża szczypta soli Tarta z ciasta francuskiego z figami, serem pleśniowym i konfiturą z cebuli jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i na jego powierzchni układamy cebulę, pokruszony ser pleśniowy i figi pokrojone w plastry. Przygotowanie Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, posypujemy solą i smażymy do miękkości. Ciasto francuskie układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. W sezonie na figi, z pewnością warto wypróbować ten przepis. Całość smażymy na niezbyt dużym ogniu jeszcze około 5 minut od czasu do czasu mieszając.