Skrzydełka z piekarnika – Składniki: 6 skrzydełek kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej * szczypta papryki ostrej * 1/3 łyżeczki przyprawy curry * 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego * 1/3 łyżeczki majeranku suszonego * sól i pieprz do smaku * wedle uznania można użyć gotowej przyprawy do kurczaka Skrzydełka z piekarnika – Wykonanie: Skrzydełka z kurczaka wymoczyć w zimnej wodzie, oczyścić i osuszyć. Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz i nie przeszkadza mi nawet to, że mają kości, a mięsa jest niewiele ;) Skrzydełka w piekarniku można przyrządzić na wiele sposobów. Piec skrzydełka przez około 40 min (+/- 5 minut) na środkowym poziomie, góra-dół, bez termoobiegu, w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Lotki można wyrzucić lub wykorzystać do ugotowania bulionu mięsno-warzywnego, np. na bazie takiego: bulion domowy – przepis. Po tym czasie, jak skrzydełka już się zamarynują, przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ewentualnie można odciąć lotki, a pozostałe skrzydełko przekroić w stawie na 2 części. Wstawić mięso do lodówki na minimum 1 godzinę (można przygotować je dzień wcześniej i marynować całą noc).