składniki: 5-6 papryk, u mnie biała i czerwona 300 g czerstwego chleba, sam miąższ bez skórki 2-3 chochelki bulionu 1 cebula 100 g fety 300 g mięsistych pomidorów 4-5 filecików sardeli 3 łyżki drobno startego sera grana padano solidna garść posiekanej natki pietruszki sól,pieprz cukier oregano 750 ml przecieru pomidorowego Miąższ chleba pokroić na mniejsze kawłki i przełożyć do dużej miski. Ja miałam swój z domowych przetworów z solą i cukrem więc doprawiłam tylko niewielką ilością oregano. Bulionu dajemy tyle aby chleb tylko lekko ponasiąkał i dał się rozdrobnić żeby nie powstała bardzo mokra papka. Dodać także drobno starty ser grana padano oraz drobno pokrojone fileciki sardeli. Pod koniec pieczenia naczynie można odkryć aby papryka lekko się przypiekła. Przepis na paprykę faszerowaną chlebem podpatrzyłam w jakimś programie kulinarnym. Do chleba dodać pokrojone pomidory, cebulę, pokruszoną fetę oraz posiekaną natkę pietruszki. Przecier pomidorowy przelać do garnka, doprawić do smaku solą, cukrem i oregano. Nie miałam dokładnych proporcji ani wszystkich składników więc pokombinowałam i stworzyłam swoją wersję. Papryka wyszła bardzo smaczna a przepis fajny bo można wykorzystać czerstwe pieczywo.