Szybkie ciasto z rabarbarem

Ewelina
Ciasta
27.04.2015 8:37
Szybkie ciasto z rabarbarem

Składniki

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

125 gramów rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 jaja

350 - 400 gramów rabarbaru + 3 łyżki cukru

kruszonka:

2 łyżki masła

1 łyżka cukru waniliowego

1,5 łyżki cukru

3 łyżki mąki pszennej

Przepis

Rabarbar pozbawiamy włókien, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut, następnie odsączamy na sitku.

Z mąki, cukrów zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki.

Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto.

Foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy dokładnie odsączonym rabarbarem, na wierzch wykładamy kruszonkę.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.