Składniki
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
125 gramów rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
350 - 400 gramów rabarbaru + 3 łyżki cukru
kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
Przepis
Rabarbar pozbawiamy włókien, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut, następnie odsączamy na sitku.
Z mąki, cukrów zagniatamy kruszonkę, wkładamy ją do lodówki.
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto.
Foremkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy dokładnie odsączonym rabarbarem, na wierzch wykładamy kruszonkę.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.