Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto!

Wiktoria Eulalia
Fit
31.12.2016 13:12
Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto!

nadzienie ok. 250 g świeżego szpinaku 400 g filetów z łososia ząbek czosnku łyżka masła 100 g twarogu chudego czubata łyżka serka chrzanowego czubata łyżka mąki ryżowej 3 jajka odrobina mleka sól, pieprz, czosnek w proszku Na maśle podsmażyć czosnek, dodać wcześniej opłukane liście szpinaku. 😋 Zbliżający się sylwester to idealna okazja na upieczenie takich pyszności! jedzeniowy orgazm gwarantowany .. 😺 Składniki: na ciasto 100 g mąki żytniej 50 g mąki pszennej 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody +mąka ryżowa do podsypywania Danie idealne na wszelkie te bardziej i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną kolację z ukochanym/ą czy na rodzinny obiad, po prostu. 🌟 Na upieczonym i ostudzonym spodzie wyłożyć kawałki mięsa z łososia na przemian ze szpinakiem. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Podgrzewać na większym ogniu, mieszając, aż zwiędnie, po czym zdjąć z patelni. Pomysł na wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! Spód podziurkować widelcem i podpiekać przez ok. 30 minut w temp. 190 stopni C. Kończący się rok 2016 umiliłam sobie piekąc żytnią tartę z łososiem i szpinakiem. Tarta jest lekka, ale sycąca - nikt nie wyjdzie głodny, a już na pewno niezadowolony. Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaellie.blogspot.com/2016/12/zytnia-tarta-z-ososiem-i-szpinakiem.html