Przygotowanie jajka w koszulce, czyli jajka gotowanego w wodzie bez skorupki, zawsze kojarzyło mi się z tą tajemną częścią sztuki kulinarnej ; ) Na szczęście skomplikowany proces przygotowania to tylko pozory, a praktyka jak zawsze pozwala szybko dojść do wprawy ; ) Idealne jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko przy jednocześnie płynnym żółtku. Jajko w koszulce świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek szczególnie w wersji z grillowanym pieczywem i awokado lub w najbardziej popularnej odsłonie – podane na grzance z sosem holenderskim. Jajko w koszulce krok po kroku Składniki: • jajko (temp. pokojowa) • 1 litr wody • 2 łyżki octu z białego wina Wodę doprowadzić do wrzenia. Trzonkiem łyżki szybko mieszać wodę tworząc mały wir, a w jego środek z niewielkiej wysokości wlać przygotowane w miseczce jajko.