Składniki
Spód:
22 ciasteczka oreo
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
450g gotowego sera na sernik
350g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
4-5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
500 g malin
3 łyżki cukru kryształu
15 g żelatyny
16 0ml zimnej wody
1 galaretka malinowa + 250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
bita śmietana do ozdoby (około 100 g śmietanki kremówki 36% ubitej z 1 łyżeczką cukru pudru)
pokruszone ciasteczka oreo
maliny
Przepis
Spód:
Ciasteczka oreo zmielić mikserem. Dodać roztopione masło i wymieszać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać na całej powierzchni. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Maliny podgrzać z cukrem w rondelku aż trochę puszczą sok, ale będą ciągle w całości. Zostawić do ostygnięcia.
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić aby napęczniała na ok.15 minut, następnie ją podgrzać cały czas mieszając – nie dopuścić do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia na ok.5 min. Żelatyna nie może być gorąca tylko ciepła.
Do sera dodać wanilię, cukier puder i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej, mieszając na średnich obrotach. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy i wymieszać, następnie dodać do pozostałego sera cały czas miksując.
Połowę masy serowej wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do zamrażalnika na ok.10 min.
Odważyć 250 g ostudzonych malin i dodać do pozostałej masy serowej, zmiksować.
Malinową masę serową wylać na schłodzony sernik, wyrównać, wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Pozostałe maliny zagotować odstawić do przestygnięcia. Następnie należy przetrzeć je przez sitko.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie odstawić do przestygnięcia.
Ostudzoną galaretkę wymieszać z musem z malin i wylać na schłodzony sernik, wstawić do lodówki aż galaretka stężeje.
Gotowy sernik ostrożnie wyjąć z blaszki i przełożyć na paterę. Udekorować bitą śmietaną, kawałkami oreo i malinami.