Składniki na chłopski garnek: - mała główka kapusty (2 kg) - 2 - 3 duże marchewki - 10 - 12 ziemniaków - duży korzeń selera - 500 g boczku tradycyjnie wędzonego - 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy - 2 papryki - 2 - 3 duże cebule - 6 ząbków czosnku - duża wiązka koperku - 3 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki majeranku - łyżka ziaren kminku - łyżeczka cząbru - łyżeczka tymianku - łyżka pieprzu ziołowego - łyżeczka papryki słodkiej - łyżeczka papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 2 łyżeczki soli - pieprz naturalny do smaku - W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, po czym dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i marchew, a po około 5 minutach dorzucić seler. Dusić pod przykryciem około 10 minut i dołożyć kapustę, wody nie dolewać, gdyż z kapusty powinno się sporo jej wygotować. - Na dobrze rozgrzanej patelni przesmażyć boczek do zrumienienia i dodać go do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. - Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, a na koniec dodać pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut. - Cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki i tak samo zrobić z papryką. - W tym samym czasie można dodać również wszystkie przyprawy, oprócz koperku i pieprzu. - Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić w dość duże kawałki.