Ciasto Snikers bez pieczenia

Anna
Ciasta
12.07.2017 12:55
Ciasto Snikers bez pieczenia

Składniki: (na formę o wymiarach 21 cm x 24 cm, u mnie 4 warstwy herbatników po 12 szt. każda) - 500 g herbatników (u mnie 250 g maślanych i 250 g czekoladowych) - 150 g masła - 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g) - 750 ml mleka - 3 łyżki kopiaste cukru - 1 puszka masy krówkowej (400 g, kajmak) - 150 g prażonych solonych orzeszków ziemnych Polewa czekoladowa: - 100 g gorzkiej czekolady (60% kakao) - 1 łyżka cukru pudru - 3 łyżki mleka - 3 łyżki masła *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć herbatniki bez glutenu i sprawdzić skład czekolady i masy krówkowej, czy nie zawierają mąki. Polecam mieszać blenderem lub mikserem na wolnych obrotach. - 1/2 część gorącej masy budyniowej wyłożyć na herbatniki i przykryć drugą warstwą herbatników, na które wyłożyć wymieszaną z orzeszkami masę krówkową. Zachętą do przygotowania tego ciasto jest na pewno fakt, że nie musimy piec, co w okresie letnim jest na pewno dużym plusem. - Masę z orzeszkami przykryć warstwą herbatników i wyłożyć na nie drugą część masy budyniowej, którą przykryć herbatnikami. Uważam również, że takie ciasto ze względu na to, że jest mniej słodkie i zawiera dużo mleka, jest zdrowsze i polecam je dzieciom. - Ciasto najlepiej na całą noc wstawić do lodówki, aby zastygło i aby zmiękły herbatniki. - Foremkę wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia i na dnie położyć warstwę herbatników. - Do ugotowanego gorącego budyniu dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło i mieszać, aby powstał jednolity krem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/06/ciasto-snikers-bez-pieczenia.html